Inschrijven tot 6 juli voor 2018 programma.
We leven in een snel veranderende wereld. We hebben een nieuw soort onderwijs nodig om ons voor te bereiden op deze complexe tijden. Onderwijs over jezelf, de ander en de wereld om je heen. Ontdek wat jou motiveert. Leer van kunstenaars en wetenschappers, activisten en bankiers. En ontwikkel de moed om jouw academische kennis om te zetten in concrete actie.
Voor wie is het jaarprogramma?
Het jaarprogramma richt zich op laatstejaars bachelor-, premaster- of masterstudenten die ingeschreven staan of maximaal een jaar geleden ingeschreven stonden voor een universitaire opleiding. Mocht je niet aan dit profiel voldoen maar toch willen meedoen, dan nodigen we je graag uit om je gewoon in te schrijven. We zullen je dan uitnodigen voor een individueel gesprek om samen te kijken of deelname mogelijk is.
Wat leer ik?
Elke student aan De Bildung Academie doorloopt een ander leerproces. Toch zijn er ook overeenkomsten, zoals blijkt uit een onderzoek dat we hebben gedaan naar eerdere ervaringen.
Onze alumni geven in ieder geval aan over meer zelfkennis te beschikken, waardoor ze beter weten wat ze willen in het leven. Daarnaast hebben ze in de modules kennis opgedaan over concrete thematiek. Zo snappen ze nu al een stuk meer van de digitalisering, circulariteit of sociaal ondernemerschap. Ook het opgebouwde netwerk wordt vaak genoemd. Niet alleen de hechte groep medestudenten, maar ook de talloze meesters, ondernemingen en invloedrijke personen die langs komen in het programma. Het belangrijkste is echter de daadkracht, die door de meeste alumni als grootste leerpunt wordt genoemd. Als bildungstudent kom je er niet alleen achter waar je voor staat en waar je naar toe wilt, maar leer je ook hoe je daarnaar kan handelen.
Hoe maak ik mijn leerproces inzichtelijk?
Door middel van een assessment systeem dat uitgaat van de mens als geheel, ontwikkeld in samenwerking met Ubiquity University.
Wanneer je ervoor kiest om het jaarprogramma als master te volgen, wordt jouw leerproces door middel van uitgebreide feedback van medestudenten, meesters en gidsen in kaart gebracht op de dimensies academische kennis, persoonlijke vorming en kwaliteit van handelen. Door het doen van creatieve opdrachten, materialisaties en projecten, laat jij zien welke competenties je ontwikkelt. Naast de Bildung competenties expressie, ethiek, empathie en kritische analyse, ontwikkel je ook de door de Verenigde Naties (VN) als cruciaal aangemerkte SDG competenties op het gebied van zorg, werk of energie. Elk onderdeel levert punten op, waarbij jouw puntentotaal het stadium aangeeft waarin je je bevindt: beginner, leerling, visionair of veranderaar. Je bouwt zo gestaag aan je eigen ontwikkeling, zonder dat je wordt afgerekend op een slechte prestatie, punten verliest, of vergeleken wordt met je medestudenten. Door middel van een online portfolio, competentie specifieke badges en je behaalde puntentotaal, kan jij aan het einde van het jaar duidelijker dan ooit laten zien wat jij hebt geleerd en hoe jij je hebt ontwikkeld als mens.
Krijg ik studiepunten?
Ja, je kan ervoor kiezen om studiepunten te ontvangen voor het volgen van het jaarprogramma. Dit zijn echter niet dezelfde soort studiepunten als je zou ontvangen voor een master aan een Nederlandse universiteit. Het klassieke systeem van testen door middel van tentamens en cijfers is voor ons onderwijs namelijk te beperkt. In plaats daarvan werken wij met een systeem dat het leerproces van de mens al geheel zo goed mogelijk weergeeft. Je zou het daarom kunnen vergelijken met studiepunten die je hebt behaald aan een buitenlandse universiteit. De universiteiten in Nederland zijn niet verplicht om de behaalde studiepunten te erkennen, maar de kans is wel erg groot!
En studiefinanciering?
Je krijgt helaas geen studiefinanciering voor het volgen van het jaarprogramma.
Waar vindt het plaats?
Het jaarprogramma vindt plaats op allerlei verschillende locaties. Zo gaan we bijvoorbeeld langs bij bedrijven op kantoor, bij kunstenaarscollectieven in buitenwijken of bij kleine start-ups. Alle locaties zijn zo gekozen dat ze de inhoud van het programma ondersteunen. Het merendeel van het programma vindt plaats in Amsterdam.
Hoe ziet mijn week eruit?
Tijdens de eerste twee onderdelen van het jaarprogramma is er elke maandag, dinsdag en woensdag programma van 09:00 uur tot 17:00 uur. De andere dagen van de week ben je niet op de academie en is er ruimte voor reflectie, huiswerk en een eventuele bijbaan of andere activiteit. In de derde fase van het programma is de tijdsindeling vrijer, omdat het grotendeels afhankelijk van het project dat je aangaat.
Hoe word ik begeleid?
Het intensieve proces dat je tijdens het jaarprogramma doorloopt, wordt begeleid door gidsen. Er zijn drie jaargidsen, die er vanaf het begin bij zijn. Jaargidsen zijn jonge mensen die getraind zijn in het begeleiden van persoonlijke en groepsprocessen. Omdat de jaargidsen er gedurende het gehele proces bij zijn, is er altijd iemand waarop je kan terugvallen. Naast de jaargidsen zijn er modulegidsen, die voor kortere periodes bij het programma betrokken zijn. De modulegidsen zijn organisatorisch verantwoordelijk voor het programma. Ze zijn intensief betrokken geweest bij de opbouw van het programma en zijn dan ook goed op de hoogte van de inhoudelijke lijn.
Hoe ziet de aanmeldingsprocedure eruit?
Allereerst schrijf je je via onze website in voor het jaarprogramma. Dit doe je door hier je persoonlijke informatie en je motivatie achter te laten. Op 15 mei sluit de inschrijving. Vervolgens zijn er op 21, 22 en 29 mei assessmentdagen. Tijdens assessmentdagen kijken we of jij en De Bildung Academie goed bij elkaar passen. Alle informatie over de voorbereiding voor deze dagen ontvang je tijdig van ons. Vervolgens is het even afwachten. Voor 15 juni weet je of je meedoet aan het jaarprogramma van De Bildung Academie in september.
Hoeveel plekken zijn er?
Aan het jaarprogramma kunnen maximaal 45 studenten meedoen.
In welke taal is het?
Het jaarprogramma wordt in het Nederlands onderwezen, de online leeromgeving is grotendeels in het Engels.
Hoeveel kost het?
De Bildung master – € 3.450,-
Zonder master – € 3.250,-
Dit betekent dat het programma omgerekend rond de 300 euro per maand kost. Het fijne is dat je het bedrag niet in één keer hoeft te betalen, dit kun je namelijk in drie termijnen doen. Als je ervoor kiest om in termijnen te betalen is de eerste deadline op 31 augustus, de tweede op 30 november en de derde en laatste op 28 februari.
Waar gaat mijn geld naartoe?
HELP Ik ben niet in Nederland tijden de assessmentdagen, wat nu?
Dat kan gebeuren. Wanneer je niet in Nederland bent, zoeken we samen naar een andere manier. Meestal plannen we een kennismakingsgesprek in via skype.
Meer weten?
Ga naar de website van het jaarprogramma: www.bildungacademie.nl of schrijf je direct in!